7 tipů na jednoduché letní snídaně pro každý den

BJEŽ
BJEŽ

Prázdniny se pomalu přesouvají do své poslední fáze, to ale neznamená, že je léto pryč! Na zahradách dozrávají borůvky, švestky a červená řepa, postupně dosévané saláty, brzy přijdou na řadu jablka a ořechy… Všechny tyhle skvělé věci se dají zakomponovat do báječných letních snídaní, které vám dodají energii pro strávení aktivního a příjemného dne. Hodit se budou před odchodem do práce, odjezdem na výlet, túrou, cyklistickým zájezdem, běžeckým tréninkem i relaxem. Ať už máte chuť na sladké nebo slané, hřejivé či svěží jídlo, z našeho výběru snadných receptů pro ten nejlepší začátek dne si určitě vyberete. Dobrou chuť!

 

 

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Zahřeje vás i v tom nejchladnějším ránu.

  • 2 jablka
  • 60 g jemných ovesných vloček
  • 400 ml mléka (nebo vody)
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička másla
  • lískové oříšky
  • javorový sirup

Jedno jablko nastrouhejte najemno a spolu s vločkami, mlékem a skořicí ho vložte do rendlíku a pomalu vařte asi 10 minut, tedy dokud kaše nezhoustne do požadované konzistence. Kaši odstavte a vmíchejte lžičku másla. Lískové oříšky nahrubo nasejte a nasucho opražte na pánvi. Kaši podávejte přelitou javorovým sirupem, posypanou praženými oříšky a kostičkami čerstvého jablka.

 

 

Domácí granola s kousky čokolády a sušenými jahodami

Na domácí granole je skvělé to, že do ní můžete dát jen a pouze ty ingredience, které vám chutnají a které chcete jíst. Ráno se tak nebudete muset zdržovat vybíráním rozinek z kupované směsi a nebudete mít výčitky z konzumace přebytečného cukru, kterého je ve většině kupovaných müsli a cereálií spousta. Granolu si navíc připravíte dopředu a ráno už jen nasypete do jogurtu nebo k čerstvému ovoci.

  • Základní poměr: 300 g vloček (ovesných, ječných, špaldových…), 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje, 2 vrchovaté lžíce medu
  • Volitelné přísady: oříšky (lískové, vlašské, mandle, kešu, pistácie, para…), semínka (slunečnicová, lněná, chia…), kokos, koření (skořice, vanilka, kardamom), čerstvé ovoce (strouhané jablko, rozmačkaný banán), sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky, ananas…)

My jsme pro tentokrát zvolili variantu s mrazem sušenými (lyofilizovanými) jahodami, které si i po usušení zachovávají báječnou křupavost, a kvalitními čokoládovými pecičkami. Pomalu dozrávají švestky, za chvíli tedy bude čas na granolu s jejich sušenou variantou a mákem a v zimě to vidíme na granolu slazenou mačkaným banánem a plnou oříšků. Fantazii se meze nekladou!

 

 

Hrníčková ovocná bublanina

Kdo říká, že někdy není buchta to jediné správné jídlo pro správný začátek dne? Připravená v neděli odpoledne na vás bude v pondělí čekat jako to nejlepší, co vás po ránu mohlo potkat.

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • citronová kůra
  • 2 hrnky ovoce (drobného nebo nakrájeného na malé kousky, např. rybíz, třešně, jahody…)

Všechny ingredience kromě ovoce promíchejte do hladkého těsta. Plech nebo pekáček vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Těsto na něj vylijte a poklaďte ovocem. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 40 minut.

 

 

Letní salát s polníčkem, ředkvičkami a hořčicovým dresinkem

Když se venku roztéká asfalt už od šesti od rána, je chuť spíš na něco osvěžujícího a lehkého. Takový polníčkový salát je pak sázka na jistotu.

  • hrst polníčku
  • 3 ředkvičky
  • kousek salátové okurky
  • 50 g sýru feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř

Do mísy dejte polníček, na kousky pokrájené ředkvičky a okurku a rozdrobenou fetu. Bokem pořádně promíchejte olivový olej, hořčici a ocet s troškou soli a pepře. Zálivku na salát nalejte až těsně před podáváním (např. pokud si snídani berete s sebou do práce), promíchejte a podle chuti ho snězte jen tak nebo s oblíbeným pečivem.

 

 

Toust s avokádem a vajíčkem

Jednoduchá, rychlá a výborná výživová bomba.

  • 2 plátky pečiva (např. celozrnný toust, žitný chlebík, ciabatta nebo dobrý kváskový chleba)
  • 1 lžíce másla
  • 2 vajíčka
  • 1 avokádo
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • oblíbený salát, např. rukola nebo radicchio

Plátky pečiva opečte na másle. Poté na pánev vyklepněte vajíčka a smažte jen do chvíle, než bílky ztuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté. Vajíčka můžete samozřejmě připravit i na jiný oblíbený způsob, např. pošírováním (vajíčka po jednom vyklepněte do vařící vody, do které jste přidali lžičku octa a vytvořili v ní malý točící se vír a vařte 2–3 minuty) nebo uvařením na hniličku. Avokádo vydlabejte a dužinu rozmačkejte vidličkou spolu s trochou citronové šťávy (nešetřete), solí a pepřem. Servírujte navrstvené – křupavé pečivo, dobře ochucené avokádo, pár lístků salátu, vajíčko s tekutým žloutkem, čerstvě mletý pepř a sůl. Snídaně králů…

 

 

Jogurtové lívance s borůvkami

Nesmrtelná klasika nadýchaných placiček se sezónním ovocem.

  • 150 g bílého jogurtu
  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lžíce másla
  • olej na smažení (ne olivový)
  • k podávání: borůvky, javorový sirup nebo med, bílý jogurt

V jedné míse smíchejte jogurt, mléko a vejce, ve druhé promíchejte mouku s kypřicím práškem. Máslo rozpusťte. Nasypejte suché ingredience k mokrým, přidejte tekuté máslo a promíchejte. Rozehřátou pánev potřete trochou oleje a postupně na ní usmažte všechny lívanečky. Podávejte s borůvkami (pokud máte jen mražené, klidně je předem mírně povařte s trochou cukru), jogurtem a oslazené podle chuti.

 

 

Pomazánka z červené řepy

Jednodušší a zdravější už to být nemůže!

  • 2 menší uvařené červené řepy
  • 150 g sýru cottage
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek (nejlépe tmavých)
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Řepu najemno nastrouhejte. Cottage spolu s ostatními přísadami rozmixujte a promíchejte s řepou. Podávejte na oblíbeném pečivu s lístky salátku, černým sezamem a třeba i zrníčky granátového jablka, které jídlu dodá sladkost a zajímavost.

 

BJEŽ

BJEŽ