Posilování je zodpovědnost. Jsi zodpovědný běžec?

Běhání je potřeba doplnit posilováním, protože zpevněné tělo podává lepší výkon. Říkáte si, že jste podobné moudro četli už nesčetněkrát? My také. Teď ale ruku na srdce a popravdě se přiznejte sami sobě, jestli skutečně posilujete. Proč má většina z nás s posilováním problém, ačkoliv běh milujeme? Dnešní článek je o všem dobře známé rovnici „běhání = posilování“.

Běhání vs posilování

Když na Googlu zadáte do vyhledávače frázi běhání a posilování, tak vám Google ochotně nabídne okolo 1 830 000 výsledků. Když už se prokoušete prvními deseti vyvolenými, tak všechny nabídnou tu stejnou myšlenku – proč je dobré běhat a proč je dobré posilovat.  

U běhání se dočtete, že je to jedna z nejpřirozenějších sportovních aktivit a vůbec pohybů pro lidské tělo. Zjistíte, že patří mezi aerobní skupinu sportů, kdy je při vyšší tepové frekvenci do svalů a orgánů přiváděno větší množství kyslíku. Dále posiluje kardiovaskulární systém a má pozitivní vliv na zdravý životní styl. V případě běžeckého pohledu na funkční posilování se dozvíte, že má vliv na rychlost, vytrvalost, a dokonce i techniku běhu.  

Proč by běžci měli posilovat?

Všechno je jasný, tak kde je ta chyba? Proč běžci neposilují, i když vědí, že jim to pomůže? No možná proto, že si neuvědomují, že by potřebovali pomoc. Když se vás někdo zeptá, proč běháte, tak co mu odpovíte? V okolí jsme provedli menší průzkum a několika běžců se zeptali na jejich důvod. Každá odpověď byla samozřejmě originál, nicméně u všech dotázaných zaznělo to samé - „protože mě to baví a vyčistí mi to hlavu”. Také byste to uvedli jako jeden z hlavních důvodů? My také :) Běhání je prostě láska. Když někdo běhá, protože ho to baví, tak se těžko donutí ke sportu, který dělat nechce (posilovat), aby byl lepší v něčem, co třeba také úplně moc nechce (rychlost, vytrvalost). Obdobně je tomu v případě, kdy víte, že posilování přispívá k pevnému středu těla, kterým se předchází špatnému postavení a držení, ale už netušíte, že právě vy tímto neduhem trpíte (nemáte pevný core), a proto byste posilování potřebovali jako sůl. 


Možná se teď zastavte a přečtete si ten odstavec ještě jednou. Na první pohled to může vypadat trochu zmateně, ale ten smysl tam najdete, opravdu.


Posilování je zodpovědnost

Jak jsme psali výše, tak o výhodách posilování v běžeckém tréninku najdete spoustu jiných článků. Určitě už teď jich máte dost přečtených. My tyto benefity rozhodně nechceme rozporovat, ale i pro nás bylo těžké je začít chtít, když jsme v nich neviděli tu skutečnou přidanou hodnotu. Bylo proto potřeba změnit úhel pohledu a na posilování se začít dívat jako na vlastní zodpovědnost vůči sobě samotnému. 

Představte si pátek večer. Jdete s přáteli ven, nebo se sejdete u nich a dáte si pár skleniček vína (nebo radši pivo?). Společný večer je u konce a vy se chystáte na cestu domů. Budete řídit? Ne nebudete – půjdete pěšky, zavoláte si taxi, někdo pro vás přijede. Večer jste si dali pár skleniček vína, protože ho máte rádi, a tak je vaší zodpovědností přijmout ty následky, že nebudete řídit. Proč vám to nedělá problém přijmout? Protože po alkoholu cítí ten jiný stav. Cítíte, že jste uvolněnější, upovídanější :) a ta pozornost tam zkrátka není. Klasický vliv alkoholu. Jenže u běhání nic takového necítíte. Po doběhnutí se naopak cítíte skvěle. V krvi vám explodovala nálož endorfinů a vše je zalité sluncem. Zkuste si ale představit, že tam někde uvnitř vás je sval, který se cítí přesně jako vy s kapkou promile v krvi a potřebuje, abyste mu pomohli být zase fit. Potřebuje, abyste to běhání vykompenzovali cvičením. 

Rád/a piju víno a proto přijímám, že pak nebudu řídit. Rád/a běhám a proto přijímám, že budu pravidelně posilovat. Jen proto, že něco nevidíte a třeba hned necítíte, tak to neznamená, že to není v nepořádku a nepotřebujte to vaši pozornost.

Pozitivní vliv posilování

Paradoxem je, že v momentě, kdy do svého běžeckého života skutečně zařadíte funkční trénink, tak po pár týdnech začnete cítit ten rozdíl. Předešlý stav, kdy jste si mysleli, že je vše v pořádku a cítíte se fajn najednou začne měnit podobu a vy si uvědomíte, že až nyní se skutečně začínáte nejen cítit, ale i vypadat skutečně dobře. Přesně tento progres je pak i tou nejlepší motivací. Díky tomu, že na sobě uvidíte tu změnu – lepší držení těla, plošší bříško, kulatější zadek, méně bolavá záda, tak vás to bude samo motivovat k tomu, abyste s posilováním pokračovali dál. Podle několika studií stačí 21 dní k tomu, abyste si vytvořili pravidelný návyk. 21 dní jsou 3 týdny, to není tak moc, že? Věnujte si tento čas a po dobu těchto dní zkuste do svého denního režimu zařadit 10-20 minutové posilování. 3 týdny jsou na druhou stranu dost dlouhé, aby po jejich uplynutí byl vidět váš progres a snaha pro sebe něco udělat.

Jak je tomu ale se vším – vše nejdřív začíná v hlavě. Pokud skutečně nepřijmete tu logiku, že posilování je vaše zodpovědnost vůči vlastnímu tělu, tak se nikam neposunete. Naopak vás i těchto pár minut, kterým tomu věnujete, bude otravovat a spíš si to ještě více znechutíte. 


Pokud jste dočetli až sem, tak to znamená, že jste nad tím začali přemýšlet. A to je skvělý začátek! :) Abychom nezůstali jen u teorie a podpořili vás ještě víc, tak každý týden sledujte naše nové články. Určitě se posilování budeme věnovat dál a zaměříme se hlavně na praxi a konkrétní cviky. Pokud byste k tomuto tématu měli jakékoliv dotazy nebo i nápad, čemu se máme věnovat více, tak nám určitě napište - email, zpráva na Facebooku. Chceme, aby náš obsah pro vás měl skutečně hodnotu, a proto budeme za zpětnou vazbu moc rádi :)