BJEŽ letní VÝLETNÍ SPECIÁL – IV. Ze všech koutů

Jako by to bylo včera kdy jsme vydali náš první díl BJEŽ letního speciálu s výletními tipy. Dva měsíce utekly jako voda a my vydáváme poslední článek z této letní edice. V předchozích článcích jsme vždy zabloudili do jedné z vybraných oblastí České republiky a ukázali vám ty nejkrásnější místa, která byste podle nás měli určitě navštívit. Výjimkou nebude ani závěrečný díl, ačkoliv malou změnu jsme udělat museli. Protože krásných míst je až moc a času naopak málo, tak jsme se rozhodli, že čtvrtý díl závěrečného BJEŽ letního speciálu uděláme napříč celou republikou. V tomto článku se tak můžete těšit na výletní tipy ze všech koutů, oblastí, regionu, zkrátka odevšad. Těšíte se? Doufáme, že ano a že alespoň jeden z našich tipů se stane vaším výletním cílem do konce prázdnin :)

Ať už vás vaše cesty zavedou kamkoliv, tak nikdy nezapomeňte říct přátelům, aby se k vám přidali.

Kašperk – výšlap za nejvyšším královským hradem

Ano, je to tak. Jak už nadpis napověděl, tak hrad Kašperk je nejvýše položený hrad na našem území. Dokázali byste uhodnout v jaké nadmořské výšce se hrad nachází? Zkuste si tipnout – na konci odstavce se dočtete správnou odpověď :) Hrad byl založen v roce 1956 českým králem a římským císařem Karlem IV. a to z důvodu ochrany. Král potřeboval zajistit dohled nad hranicemi s tehdejším sousedním Bavorskem a také ochránit samotné oblasti Kašperských hor s nově zřízenou obchodní cestou. Lokalita Kašperských hor napověděla, že se hrad nachází uprostřed nedotčené šumavské přírody. 

Hrad Kašperk se v posledních letech proslavil díky pohádce Anděl Páně, která se zde natáčela. Díky většímu zájmu návštěvníků, se zde nyní pořádají pravidelné prohlídky, které ukazují každodenní život na hradě. Protože je hrad častým cílem rodin s dětmi, nechybí ani speciální prohlídky pro děti. Během těchto interaktivních prohlídek si samy děti vyzkouší život například malého rytíře nebo malé dvorní dámy. Po prohlídce je pak možné se občerstvit na hradním nádvoří a ochutnat místní jídlo a pití.

Výlet na hrad Kašperk doporučujeme každému, kdo má rád období vrcholného středověku, ale i těm, kdo milují šumavskou přírodu. Přímo k hradu vede jedna z turistických tras a pokud byste měli toulavou, tak nedaleko Kašperku se nachází Pustý hrádek, odkud si můžete prohlédnout jak hrad Kašperk, tak i široké okolí. Jestli vás Kašperk zaujal a bude vaším dalším výletním cílem, tak doporučujeme pořádně pevné boty na nezpevněné cesty a také čelenku, která zastaví pot při letním žáru a zároveň ochrání před nevyzpytatelným horským větrem. Přesně pro tyto výlety jsou jako dělané čelenky ACTIVE. Našimi favority je čelenky TREE a FOREST, které se svými přírodními motivy dokonale hodí k těmto typům výletů a výšlapů.

A nyní slíbená odpověď. Hrad Kašperk je nejvýše položený hrad v Čechách a nachází se v nadmořské výšce 886 metrů.

1. Hrad Kašperk
2. Během turistické sezony se na hradě Kašperk pořádají mimo středověké dny i divadelní večery

We love Šumava

A na Šumavě se ještě chvilku zdržíme. Šumavu bychom chtěli doporučit opravdu každému. Je to skutečně místo, které vám vezme dech a očaruje vás svou nedotknutelností. Šumava má samozřejmě spousty krásných míst, ale my bychom vás chtěli vzít hlavně na to jedno – Otevřené dveře na vrcholu Pancíře. Pancíř je šumavská hora v Pancířském hřbetu, která ale nemá žádný oficiální vrchol. Z těchto důvodu se spolek We Love Šumava rozhodl vytvořit vlastní vrchol. Po otevření dveří se nabízí ten nejkrásnější pohled do vnitrozemí na Nýrské údolí, vrcholy Ostrého a další šumavská pohoří. Pokud by se vám tento tip na výlet líbil, tak ho ale naplánujte ještě do zimy. Dveře totiž nejsou na Pancíři celoročně. Spolek dává na zimu dveře pryč, aby je sníh nezničil. 

My jsme u Otevřených dveří byli minulý rok přesně v den, kdy je spolek ukládal k zimnímu spánku. Již několikátý den za sebou sněžilo, a tak bylo na čase dveře zazimovat. Sami musíme uznat, že je to dobrý nápad, protože zimy na horách dokáží být pěkně kruté a dveře by nejspíš dostaly pořádně zabrat. I přesto, že během zimy je Pancíř bez Otevřených dveří, tak si sem můžete udělat výšlap. Nahoře na vás čeká i tak krásná zimní vyhlídka a horská chata s teplou polévkou :) Pro tyto zimní výlety ale doporučujeme nákrčník MERINO a ideálně v sadě s čelenkou

3. Otevřené dveře na Pancířské hoře nabízí široký výhled na krásy Šumavy
4. Na vrholu hory Pancíře je také horská chata, kde je možné se po výšlapu občerstvit

Nejdelší rybník

V tomto článku nám ta nej vycházejí úplně samy. Od nejvýše položeného království se přesuneme ke Staňkovskému rybníku. Shodou okolností to není ani od Hradu Kašperk tak moc daleko, a proto pokud byste si chtěli udělat výlet za dvěma “NEJ”, tak s těmito místy máte příležitost. Staňkovský rybník se nachází nedaleko Chlumu u Třeboně a svou hladinou zasahuje do CHKO Třeboňsko. Svou rozlohou je to sedmý největší rybník, avšak svou délkou drží prvenství. Nyní už vás nebudeme napínat a rovnou prozradíme, že je rybník 6 kilometrů dlouhý a obvod dosahuje až 25 kilometrů. Staňkovský rybník vám ale nepředstavujeme jen kvůli jeho “nej”. My jsme si rybník zamilovali kvůli jeho krásně čisté vodě, rekreačnímu zázemí a krásné přírodě všude okolo. Pokud budete mít cestu kolem, nebo budete hledat cíl vaší víkendové výpravy, tak s tímto rybníkem rozhodně neuděláte chybu. Kolem rybníka jsou písčité pláže, půjčovny šlapadel, stánky s občerstvením, kempy a penziony k přespání. 

5. Výhled na nejdelší rybník České republiky
6. Okolí Staňkovského rybníku nabízí rekreační zázemí

Netradiční ubytování

A když už jsme u Staňkovské rybníka zmínili penziony a přespání, tak se rovnou zastavíme u našich dalších dvou tipů. Jak by se vám líbilo zažít víkend naprosto mimo civilizaci jen se svými přáteli, rodinou nebo druhou polovičkou? Nám se tahle myšlenka líbí moc, a proto jsme pro vás vybrali dva typy s tím nejkrásnějším přespáním. 

První z nich je Treehouse Sněžník v pohoří Kralického Sněžníku u obce Dolní Morava. Ubytování v korunách stromů je skutečným zážitkem a v posledních pár letech se stal tento druh turistiky velmi oblíbený. Domeček nabízí přespání pro 4 lidi - 2 dospělí a 2 děti, a je proto ideální pro rodinný víkend. Ačkoliv je domeček skutečně postavený v korunách stromů, tak se nemusíte bát žádné divočiny. Součástí celého obydlí je přírodní sprcha s teplou vodou, cedrová sprcha, uvnitř domu najdete vařič, kávovar i chlazenou vinotéku. A pokud by vám byla zima, tak nechybí ani kamínka. 

Za nás je tohle skutečně skvělý tip, a hlavně nezapomenutelný zážitek, jak si s rodinou užít společné chvíle. A protože takový prodloužený víkend je hodně dlouhá doba, nechejte se inspirovat našimi tipy právě z oblasti Moravy. Ve třetím díle BJEŽ letního speciálu jsme sepsali tipy kam na výšlapy, za koupáním i těmi pravými moravskými klenoty. 

7. Treehouse Sněžník je doslova pohádkové místo
8. Domeček nabízí více než komfortní místo na přespání

 Ještě, než se přesuneme dál, tak u netradičního ubytování chvíli zůstaneme. Druhý tip je v podobném duchu – Chata v lese na břehu jihočeského rybníka. Kolem chaty se rozprostírá soukromý les, takže o soukromí je skutečně postaráno a je to tak ideální místo na únik z rušného města. Chata je ideální pro 2 lidi a díky bezchybnému vybavení se sem můžete vracet kdykoliv během roku.  Pro nás je toto místo skutečným balzámem na duši, kde si člověk nejen odpočine, ale i krásně zaběhá v lese, vykoupe se v rybníku, nasbírá pár borůvek v lese a navečer si vychutná skleničku dobrého vína při grilování.

9. Chata v lese se nachází hned na břehu rybníka a nabízí tak romantický výhled na vodní hladinu
10. Součástí chaty je i venkovní sauna

S dětmi do Království lesa na Lipně

V předchozích speciálech jsme pro vás vždy měli tip, kam vyrazit s dětmi a jinak tomu nebude ani tentokrát. Království lesa je skutečné království, které kromě lanovek, prolézaček a stromových městeček seznamuje nejmenší návštěvníky s bohatým životem v lesních houštinách. Hustá síť lanových stezek připomíná stezky pro veverky a skrze různá stanoviště se děti seznamují a učí například rozeznávat stromy nebo zjistit, jací živočichové v lese žijí. A pokud by už někoho prolézačky nebavily, tak je tu i velká lesní trampolína.

Ke Království lesa vás buď vyveze lanovka, nebo si vyšlápnete po vyznačené pěší cestě. Pamatujete, jak jsme v našem třetím díle BJEŽ letního speciálu psali o Stezce korunami stromů na Moravě? Pokud ano, tak pro vás máme skvělou zprávu. Podobná stezka se totiž nachází i zde a od Království lesa je to jen kousek ke Stezce korunami stromů Lipno.

11. Království lesa je skutečné lesní království
12. Lanové dráhy a prolejzačky milují hlavně děti
13. Nedaleko od Království lesa se nachází Stezka korunami stromů Lipno

Nejlepší na konec

Stejně jako jsme tento článek začali s “nej”, tak ho také zakončíme. Naším posledním tipem z letního speciálu je pozvání na tu nejlepší zmrzlinu, kterou si můžete dát. Za podnikem 2AD v Kačicích na Kladensku stojí manželé Alena a Darek Hrivňákovi. Jejich zmrzlina se stala vyhlášenou nejen na území naší republiky, ale i v dalekém světě. Dnes podnik 2AD nabízí více jak 100 druhů zmrzlin. Kromě tradiční čokoládové zde ochutnáte zmrzliny s příchutí angreštu, arašídů, jablečného koláče, máku a nechybí ani exotičtější varianty jako je kokosový sorbet s rumem. Příchutě ale nejsou jedinou zajímavostí tohoto vyhlášeného podniku. Za založením rodinného podnikání totiž stojí skutečná láska ke zmrzlině. Pan Darek s rodinou se nemohli smířit s ukončením provozu jejich oblíbeného obchodu s italskou zmrzlinou, a protože všechny kupované náhrady vždy skončili v koši, rozhodli se otevřít si vlastní podnik. A jaké je to tajemství neodolatelné zmrzliny? Podle pana Darka za vším stojí kvalitní a čerstvé suroviny, žádná chemická dochucovadla, a hlavně láska ke zmrzlině.

Pokud jste až z druhého konce republiky a do středočeských Kačic to máte daleko, tak nemusíte zoufat. Podnik 2AD dodává svou vyhlášenou zmrzlinu do spolupracujících obchodu v Českých Budějovicích, Litoměřicích a Praze. 

 

14. Manželé Hrivňákovi a jejich zmrzlinový podnik jsou známý až v samotné Itálii
15. Podnik 2AD již překročil nabídku 100 zmrzlinových příchutí

Poděkování a BJEŽ pozvánka na závěr

Na závěr bychom vám chtěli poděkovat, že jste s námi byli po celou dobu letních prázdnin. Doufáme, že se vám náš BJEŽ letní speciál líbil a že alespoň pár tipů vás inspirovalo k dalším výletům. Nás do konce letá čeká také ještě jeden výlet a to do samotného srdce Jizerských hor - Bedřichova. Poslední srpnovou sobotu 24. 8. vyrážíme i s naším BJEŽ stánkem na Běhej lesy Jizerská. Znáte legendární zimní závod Jizerská 50? Běhej lesy Jizerská je letní verze této závodní legendy a nabízí nezapomenutelný zážitek z prostředí horské přírody. Jestli článek čtete ještě před víkendem, tak neváhejte a udělejte si výlet do Bedřichova! Bedřichov můžete spojit s některým z tipů BJEŽ letního speciálu ze severu, a nebo pokud byste se chtěli rovnou zapojit do závodu, tak Běhej lesy Jizerská má připravené 3 různé délky tratí. Součástí akce je bohatý program pro děti, spousta dobrého jídla a pití, na místě budou sportovní profíci přes tejpování a chybět nebude ani náš stánek s tou nejbarevnější nabídkou BJEŽ čelenek, čepic, nákrčníků, gumiček do vlasů, no zkrátka, budeme toho mít sebou víc než dost. A pokud se k vám článek dostal až později, tak si z toho nic nedělejte. Běhej lesy pořádá v září ještě poslední závod sezony 2022, tak si můžete zaběhnout ten, nebo si rovnou do kalendáře poznamenejte, že příští rok vám už Jizerky neutečou.

No a kromě závodu v Jizerkách pro vás připravujeme spoustu dalších článků, kde se společně podíváme na různá sportovní témata, povíme vám naše sportovní tipy a triky, a nově chystáme i čelenkové testovačky a doporučení. Aby vám z naší BJEŽ dílny nic neuteklo, tak nezapomeňte sledovat naše sociální sítě, newsletter, webovky, blog a samozřejmě jste kdykoliv vítáni u nás v BJEŽ krámku.

Přejeme vám krásný zbytek letních prázdnin a budeme se těšit buď osobně na závodech nebo u dalšího vydání BJEŽ článku. Mějte fajn!

Zdroje obrázků

1. https://turistickamapa.cz
2. https://www.kasperk.cz
3. https://www.kudyznudy.cz
4. https://www.welovesumava.cz
5. http://www.perslak-novyvojirov.cz
6. http://www.campoasa.cz
7. http://treehouses-sneznik.cz
8. http://treehouses-sneznik.cz
9. https://www.amazingplaces.cz
10. https://www.amazingplaces.cz
11. https://www.vylety-zabava.cz
12. https://www.kralovstvilesa.cz
13. https://www.marina-lipno.cz
14. https://reportermagazin.cz
15. https://pratelegolfu.cz